miercuri, 20 ianuarie 2010

Mituri Despre Hipnoza


 În credinta populara exista multe prejudecati referitoare la hipnoza, unele mai mult sau mai putin adevarate. Acestea se datoreaza in special filmelor de proasta calitate care isi propun doar sa accentueze efectele spectaculoase ale hipnozei, distorsionand de multe ori adevarul. Cele mai des intalnite sunt:


1. Hipnoza este o putere magica
Hipnoza a fost recunoscuta pe plan mondial ca fiind o stiinta, nu este nimic magic sau supranatural in legatura cu aceasta. Printre primele asociatii care au recunoscut hipnoza ca stiinta de sine statatoare se numara Asociatia Britanica de Medicina in 1955, Asociatia Americana de Medicina in 1958, Asociatia Americana de Psihologie in 1960.


2. Nu oricine poate fi hipnotizat
Adevarul este ca orice persoana poate fi hipnotizata si chiar experimenteaza stari de transa naturala zilnic. Profunzimea transei difera insa de la persoana la persoana. Hipnotizabilitatea unei persoane este in stransa legatura cu motivatia, vointa, imaginatia si puterea de concentrare. Daca vrei sa functioneze, atunci va functiona, dupa cum, daca nu vrei sa fii hipnotizat, nu vei putea fi hipnotizat.
3. Hipnotizatorul te poate programa sa faci sau sa spui diferite lucruri impotriva vointei tale
In starea de transa hipnotica orice persoana este constienta de ceea ce se intampla in jurul sau. In timpul unui experiment, terapeutul a simulat ca ridica fusta pacientei sale, iar aceasta a iesit din hipnoza imediat. Un alt experiment celebru a aratat ca subiectul aflat in transa a lovit cu cutitul un manechin de plus cand i s-a spus sa o faca, dar a refuzat si a iesit brusc din transa cand i s-a spus sa faca acelasi lucru cu un om adevarat.
4. Poti ramane blocat in hipnoza
Hipnoza este o stare naturala, astfel incat, daca terapeutul pateste ceva, pacientul fie iese automat din transa, fie aceasta se continua cu un somn natural de 5-10 minute, pana la o ora.
5. Hipnoza este precum somnul
Chiar daca hipnoza se poate continua cu un somn natural si odihnitor, iar unele persoane utilizeaza hipnoza pentru a adormi mai usor, putem spune ca hipnoza este precum o calatorie ondulatorie intre starea de veghe si somn. Ca si cum corpul nostru ar dormi, dar mintea noastra este in stare alerta.
6. Hipnoza este unealta diavolului
Trebuie sa ne amintim faptul ca orice lucru poate fi utilizat atat in scopuri negative, cat si in scopuri pozitive. Opinia oficiala a Bisericii este ca „hipnoza este legala daca este utilizata in scopuri legale”. Toate religiile cu amploare au investigat hipnoza si au conchis ca aceasta este o tehinca medicala. Unii ar putea chiar compara hipnoza cu starea in care se afla o persoana in timpul rugaciunii: in ambele cazuri atentia este orientata dinspre exterior catre interior, catre sufletul nostru.
7. Nu ma voi putea misca in timpul travaliului
Orice persoana ramane mobila si se poate misca in timpul hipnozei. Insa, in starea de relaxare profunda, este foarte posibil ca o persoana sa nu-si doreasca sa se miste. Tehnicile de hipnoza utilizate in timpul travaliului si a nasterii va vor invata sa lasati corpul sa lucreze singur, asa cum stie el cel mai bine, pentru a lasa procesul nasterii sa decurga natural.
8. Nu voi putea sa-i aud pe cei din jurul meu
Transa hipnotica este o stare subiectiva, fiecare persoana o percepe diferit. Unele persoane pot deveni atat de absorbite de sentimentul de relaxare, liniste, calm si de ceea ce se intampla in interiorul lor, incat sunetele din jur raman undeva in fundal, de-abia perceptibile, auzind doar vocea terapeutului care le ghideaza.
9. Voi pierde controlul asupra corpului meu in timpul travaliului
Adevarul este ca, in timpul transei hipnotice, in starea de relaxare profunda, mintea noastra se conecteaza mai eficient cu organismul si cu bebelusul din interior. Pe masura ce travaliul avanseaza, veti deveni tot mai putin interesate de conversarea cu cei din jur si tot mai centrate pe starea de relaxare oferita de hipnoza.
10. Nu oricine poate invata tehnicile de hipnoza utilizate in timpul nasterii
Dupa cum am mai spus, fiecare persoana este diferita. Unele gravide invata mai repede tehnicile de hipnoza, altele mai greu, insa exersand, asa cum exersam orice lucru nou, oricine poate invata sa beneficieze de abilitatea organismului de a se deconecta si de a se relaxa profund.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
PageRank Checking Icon
Director web | director web, catalog firme, anunturi, stiri | Blog | TOP-RO - Top siteuri din Romania | Director WEB | director web gratuit | Top88 - Director web | Director web care iti mareste traficul si iti imbunatateste pozitia in Google | | | ClickLink.ro | ClickLink.ro | Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! | Director Web Euroghid | Web-Links.ro | |
EnterClick.ro - Generator trafic web