duminică, 27 decembrie 2009

Cum sa devii un geniu?


"Chiar daca nu eşti un geniu poţi folosi aceleaşi strategii ca Aristotel sau Einstein pentru a declanşa puterea creatoare a mintii si pentru a-ti planifica mai bine viitorul"

Următoarele opt strategii va încurajează sa ganditi productiv si nu reproductiv pentru a găsi soluţii la probleme. Aceste strategii sunt similare cu felul in care au gândit geniile creatoare din arta, stiinta si industrie de-a lungul istoriei.

1. Priviţi o problema in mai multe feluri si gasiti noi perspective pe care nimeni altcineva nu le-a găsit (sau publicat!)

Leonardo da Vinci credea ca pentru a cunoaşte forma unei probleme trebuie sa începi prin a invata cum sa o restructurezi prin metode diverse. Era de părere ca prima perspectiva asupra unei probleme este prea subiectiva. Adesea, problema in sine este reconstruita astfel încât devină una cu totul noua.2. Vizualizaţi!

Când Einstein se gândea la o problema a găsit necesara formularea acesteia in cat mai multe feluri cu putinţa inclusiv reprezentarea prin diagrame. Astfel vizualiza soluţiile si credea ca numerele si cuvintele ca atare nu joaca un rol important in procesul gândirii sale.

3. Produceţi! O caracteristica de baza a unui geniu este productivitatea.

Thomas Edison deţinea 1.093 patente. Si-a asigurat propria productivitate prin faptul ca si-a acordat sie si asistenţilor şai idei. Intr-un studiu ce cuprinde 2.036 oameni de stiinta de-a lungul istoriei Dean Keith Simonton de la Universitatea din California pe Davis a găsit ca cei mai respectaţi oameni de stiinta au produs nu doar lucrări de referinţa ci si multe lucrări "proaste". Nu le era teama sa dea greş sau sa producă mediocritati.

4. Incercati combinaţii noi.

Combinaţi si recombinaţi idei, imagini si gânduri in combinaţii diferite indiferent cat de neobişnuite sau ciudate ar părea.

Legile ereditatii pe baza cărora stiinta moderna a geneticii se bazează se datorează călugărului austriac Grego Mendel care a combinat matematica si biologia pentru a crea o noua stiinta.

5. Formaţi noi relaţii; faceţi conexiuni intre subiecte diferite.

Da Vinci a forţat o legătura intre sunetul unui clopot si a unei pietre ce loveşte apa. Aceasta i-a dat ocazia sa inteleaga faptul ca sunetul calatoreste in unde. Samuel Morse a inventat staţii pentru semnale telegrafice.

6. Ganditi in opoziţie.

Fizicianul Niels Bohr credea ca daca apropii lucruri care se opun si apoi anulezi gândurile, mintea ta se deplasează spre alt nivel. Abilitatea sa de a-si imagina lumina ca particula si ca unda a dus la concepţia sa asupra principiului complementaritatii. Anularea gândului (logicii) poate oferi mintii dvs. ocazia sa creaţi o noua forma.

7. Ganditi metaforic.

Aristotel considera metafora drept un semn al geniului si credea ca omul care avea capacitatea de a percepe similaritatile intre doua zone separate de existenta si de a le corela era o persoana deosebita.

8. Pregatiti-va pentru şansa.

Ori de cate ori încercam sa facem ceva si eşuam ajungem sa facem altceva. Acesta este primul principiu al unui accident creativ. Eşecul poate fi productiv doar daca nu ne concentram asupra sa ca asupra unui rezultat neproductiv. In schimb, analizam procesul, componentele acestuia si cum putem sa le schimbam pentru a ajunge la alt rezultat. Nu va intrebati "De ce am eşuat?" ci mai degrabă "Ce am creat?"

4 comentarii:

meornot on 28 decembrie 2009, 16:07 spunea...

acuma ceva vreme am dat peste un articol si dupa ce l-am citit mi-am dat seama ca sunt o gramada de metode de facut bani pe internet doar ca trebuie sa o gasim pe cea mai buna si mai eficienta
cititi aici mai multe:
http://fabanipenetsimplu.blogspot.com/


Cu stima,

Ionut Pop

maya on 6 ianuarie 2010, 10:26 spunea...

Originale idei:-?...

Anonim spunea...

ba stii cum devi geniu ??? da o spargere la Palatu Cotroceni si ai scapat de munca, decat sa faci filosofie de 2 bani in p..a mea.....

Denis on 1 februarie 2010, 00:10 spunea...

Acolo se da spargeri toata ziua , dar numai de politicieni ....ei au dreptul , Noi Nu ! :))

Trimiteți un comentariu

 
PageRank Checking Icon
Director web | director web, catalog firme, anunturi, stiri | Blog | TOP-RO - Top siteuri din Romania | Director WEB | director web gratuit | Top88 - Director web | Director web care iti mareste traficul si iti imbunatateste pozitia in Google | | | ClickLink.ro | ClickLink.ro | Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! | Director Web Euroghid | Web-Links.ro | |
EnterClick.ro - Generator trafic web